Een testament aanvechten wegens Alzheimer of dementie

alzheimer-testament-aanvechten

Bij het aanvechten van een testament wegens Alzheimers of dementie zul je je advocaat bezwaar moeten laten maken tegen de verificatie van het testament. Bezwaren is een document waarin staat dat de persoon die stierf aan ernstige Alzheimers of dementie leed en waarin je de rechtbank vraagt het testament te verwerpen.

Je advocaat dient de bezwaren bij de rechtbank in. Deze indiening zet je testamentenwedstrijd in gang.

Is bij het aanvechten van een testament wegens Alzheimers of dementie de diagnose voldoende om te winnen? Het antwoord hangt af van de mate waarin de ziekte gevorderd is en of er andere factoren aanwezig zijn om een testament aan te vechten, zoals bedrog, dwang en ongepaste beïnvloeding.

Een diagnose van Alzheimer of dementie op zich is niet noodzakelijk voldoende om een testament te winnen. Het hebben van cognitieve problemen op zich verhindert niet dat iemand een testament tekent, zolang hij testamentaire bekwaamheid heeft op het moment dat hij het testament maakt. Dit zou zelfs het geval zijn in zaken waarin de persoon die het testament maakte op het moment van het uitvoeren van het testament onder voogdij stond.

De wet van New York bepaalt dat om testamentaire wilsbekwaamheid te hebben aan drie dingen voldaan moet zijn:

  1. de persoon die het testament ondertekende moet begrijpen dat hij of zij een testament ondertekent en wat een testament is,
  2. de persoon die het testament ondertekende moet op zijn minst een algemeen idee hebben van wat zijn nalatenschap inhoudt, en
  3. de persoon die het testament ondertekende moet weten wie de “voorwerpen van zijn of haar gulheid” zijn, anders bekend als zijn of haar erfgenamen.

Iemand zou pas in staat geacht worden een testament te tekenen als hij Alzheimer of dementie heeft, als aan al die drie dingen voldaan was op het moment dat het testament werd uitgevoerd.

Als het gaat om het ondertekenen van testamenten als de persoon die het testament ondertekent Alzheimer of dementie heeft, hangt de geldigheid van het testament soms af van de vraag of de persoon die het testament ondertekende op die bewuste dag een heldere dag had of niet. Als het testament defensief werd opgesteld, dan kan de advocaat die het testament opstelde voldoende documentatie hebben, zoals een mentale evaluatie door een arts en videobewijs, waaruit blijkt dat de persoon die het testament ondertekende de testamentaire capaciteit had op de dag dat hij of zij tekende. De meeste testamenten worden echter niet defensief opgesteld en de geestelijke bekwaamheid zou moeten worden vastgesteld aan de hand van getuigenverklaringen en medische verslagen. Dit geeft een opening om een testament aan te vechten.

Wat ook overwogen moet worden is of iemand met Alzheimer of dementie het slachtoffer kan zijn geweest van bedrog, dwang of ongepaste beïnvloeding toen hij of zij het testament ondertekende. Zelfs iemand die de capaciteit heeft om uit zichzelf een testament te tekenen, kan niet genoeg capaciteit hebben om overreding te weerstaan. Daarom zijn er gevallen waarin een wilsaanvechting gerechtvaardigd zou zijn, zelfs als de persoon die het testament maakte zelfstandig wilsbekwaam zou zijn geweest. Je kunt meer lezen over het aanvechten van testamenten op onze website.